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dc.contributor.authorLucoveis, Maria do Livramento Saraivapt_BR
dc.contributor.authorGamba, Mônica Antarpt_BR
dc.contributor.authorPaula, Maria Angela Boccara dept_BR
dc.contributor.authorMorita, Ana Beatriz Pinto da Silvapt_BR
dc.date.accessioned2019-09-11T20:51:32Z-
dc.date.available2019-09-11T20:51:32Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume71pt_BR
dc.citation.issue6pt_BR
dc.citation.spage3041-
dc.citation.epage3047-
dc.identifier.doi10.1590/0034-7167-2017-0189pt_BR
dc.identifier.issn1984-0446-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1374-
dc.description.abstractABSTRACT Objective: To classify the level of risk for foot ulcers in people with diabetes mellitus and identify their main predictive risk factors. Method: Exploratory, descriptive study, in which patients were assessed in a municipal ambulatory of São Paulo through nursing consultation, following the guidelines of the International Consensus on the Diabetic Foot. Data were descriptively analyzed. Results: The analyzed population was composed of 50 longevous and retired people, with household income of up to two minimum wages, with dermato-neurofunctional risk factors and unfavorable clinical indicators, and 66% had Risk 1; 16% Risk 2; 6% Risk 3 and 12% Risk 4. Of this analyzed total, 96% never had their feet examined with the Semmes-Weinstein monofilament. Conclusion: The data found indicate the importance of careful feet examination in people with diabetes by the nursing staff to identify future risks of ulcers and, thus, prevent them.en
dc.description.abstractRESUMEN Objetivo: Clasificar el grado de riesgo para las ulceraciones en los pies de las personas con diabetes mellitus e identificar sus principales factores de riesgo predictivos. Método: Estudio exploratorio, descriptivo, en el cual los pacientes fueron evaluados en un ambulatorio municipal de São Paulo por medio de la consulta de enfermería, según las directrices del International Consensus on the Diabetic Foot. Los datos fueron analizados descriptivamente. Resultados: La población analizada fue de 50 personas, longevos jóvenes, jubilados, con ingresos familiares de hasta dos salarios mínimos, con factores de riesgo dermato-neurofuncionales e indicadores clínicos desfavorables, siendo que el 66% presentó riesgo 1; el 16% de riesgo 2; el 6% riesgo 3; y el 12% de riesgo 4. De ese total analizado, el 96% nunca tuvo los pies examinados con el monofilamento de Semmes-Weinstein. Conclusión: Los datos encontrados apuntan la importancia de la evaluación cuidadosa de los pies de las personas con diabetes por la enfermería para identificar los riesgos futuros de ulceraciones y, de esta forma, prevenirlos.es
dc.description.abstractRESUMO Objetivo: Classificar o grau de risco para ulcerações nos pés de pessoas com diabetes mellitus e identificar seus principais fatores de risco preditivos. Método: Estudo exploratório, descritivo, onde os pacientes foram avaliados em um ambulatório municipal de São Paulo por meio da consulta de enfermagem, segundo diretrizes do International Consensus on the Diabetic Foot. Os dados foram analisados descritivamente. Resultados: a população analisada foi de 50 pessoas, longevos jovens, aposentados, renda familiar de até dois salários mínimos, com fatores de risco dermato-neuro-funcionais e indicadores clínicos desfavoráveis, sendo que 66% apresentaram risco 1; 16% risco 2; 6% risco 3 e 12% risco 4. Dentre estes, 96% nunca tiveram seus pés examinados com o monofilamento de Semmes Weinstein. Conclusão: Os dados encontrados apontam a importância da avaliação criteriosa dos pés das pessoas com diabetes pela enfermagem para identificar os riscos futuros de ulcerações, e desta forma trabalhar a prevenção dos mesmos.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-11T20:51:32Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2018en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Enfermagem-
dc.relation.ispartofRevista Brasileira de Enfermagem-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherDiabetes Mellitusen
dc.subject.otherDiabetic Neuropathiesen
dc.subject.otherDiabetic Footen
dc.subject.otherMass Screeningen
dc.subject.otherNursingen
dc.subject.otherDiabetes Mellituses
dc.subject.otherNeuropatías Diabéticases
dc.subject.otherPie Diabéticoes
dc.subject.otherTamizaje Masivoes
dc.subject.otherEnfermeríaes
dc.subject.otherDiabetes Mellituspt_BR
dc.subject.otherNeuropatias Diabéticaspt_BR
dc.subject.otherPé Diabéticopt_BR
dc.subject.otherRastreamentopt_BR
dc.subject.otherEnfermagempt_BR
dc.titleDegree of risk for foot ulcer due to diabetes: nursing assessmenten
dc.title.alternativeGrado de riesgo para las úlceras en los pies por diabetes: evaluación de enfermería-
dc.title.alternativeGrau de risco para úlceras nos pés por diabetes: avaliação de enfermagem-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.affiliation[Morita, Ana Beatriz Pinto da Silva] Centro Universitario Teresa D’Ávila, Brazil-
dc.description.affiliationPaula, Maria Angela Boccara de] Universidade de Taubaté, Brazil-
dc.description.affiliationLucoveis, Maria do Livramento Saraiva; Gamba, Mônica Antar] Universidade Federal de São Paulo, Brazil-
dc.subject.researchareaNursingen
dc.subject.scieloareaNursingen
dc.identifier.scieloSCIELO:S0034-71672018000603041-
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

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