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dc.contributor.authorNegri, Giuseppinapt_BR
dc.contributor.authorBarreto, Lidia Maria Ruv Carellipt_BR
dc.contributor.authorSper, Fábia Luglipt_BR
dc.contributor.authorCarvalho, Claudemir dept_BR
dc.contributor.authorCampos, Maria Das Graças Ribeiropt_BR
dc.date.accessioned2019-09-11T20:58:32Z-
dc.date.available2019-09-11T20:58:32Z-
dc.date.issued2018-
dc.citation.volume21pt_BR
dc.citation.spagee2016176-
dc.identifier.doi10.1590/1981-6723.17616pt_BR
dc.identifier.issn1981-6723-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1455-
dc.description.abstractAbstract An Apis mellifera bee pollen sample from Bahia state in Brazil was studied to evaluate its botanical origin and phytochemical composition. The bee pollen sample was collected in the municipality of Canavieiras, in an area with a very high predominance of Cocos nucifera L (Aracaceae), which was identified as the major taxon (99%), thus being the possible botanical origin of this pollen. The main constituents found in the non-polar extract analysed by GC-EI-MS were saturated fatty acids and long chain esters, together with phytosterols such as ergosta-5,24(28)-dien-3-ol, campesterol and sitosterol, detected in smaller quantities. Flavonoid glycosides, as well as hydroxycinnamic acid amide derivatives were detected in the polar extract analysed by HPLC-ESI-MS/MS. The presence of flavonoid glycosides, hydroxycinnamic acid amide derivatives, fatty acids and phytosterols have been reported in many bee pollen taxa. To the best of the authors’ knowledge, this is the first study of the chemical composition of bee pollen from C. nucifera , which is cultivated for its coconut fruit.en
dc.description.abstractResumo Uma amostra de pólen apícola de abelhas Apis mellifera , coletada no Estado da Bahia, foi estudada com o objetivo de identificar a sua origem botânica e a sua composição química. A amostra de pólen apícola foi coletada no município de Canavieiras, em uma área onde ocorre a predominância de Cocos nucifera L (Aracaceae), a qual foi identificada como o maior táxon (99%) desta amostra, podendo ser considerada a origem botânica deste pólen. Os principais constituintes encontrados no extrato não polar, que foi analisado por CG-EM, foram ácidos graxos saturados e ésteres de cadeia longa, além de esteroides, tais como ergosta-5,24(28)-dieno-3-ol, campesterol e sitosterol, os quais foram detectados em menor quantidade. Flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico foram encontrados no extrato polar, que foi analisado por HPLC-ESI-MS/MS. A presença de flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico, ácidos graxos e esteroides foi reportada em muitas amostras de pólen, por vários autores. Este é o primeiro estudo que avalia a composição química de uma amostra de pólen originada de Cocos nucifera L, uma planta que é cultivada para a produção do coco.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-11T20:58:32Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2018en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherInstituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL-
dc.relation.ispartofBrazilian Journal of Food Technology-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherApis mellifera bee pollenen
dc.subject.otherCocos nuciferaen
dc.subject.otherFatty acidsen
dc.subject.otherFlavonoid glycosidesen
dc.subject.otherPhytosterolsen
dc.subject.otherPólen apícolapt_BR
dc.subject.otherCocos nuciferapt_BR
dc.subject.otherÁcidos graxospt_BR
dc.subject.otherFlavonoides glicosídeospt_BR
dc.subject.otherEsteroidespt_BR
dc.titlePhytochemical analysis and botanical origin of Apis mellifera bee pollen from the municipality of Canavieiras, Bahia State, Brazilen
dc.title.alternativeAnálise fitoquímica e origem botânica de uma amostra de pólen apícola do município de Canavieiras, Estado da Bahia, Brasil-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.contributor.orcidNegri, Giuseppina https://orcid.org/0000-0002-4858-6632pt_BR
dc.contributor.researcheridNegri, Giuseppina/F-3221-2012pt_BR
dc.description.affiliation[Negri, Giuseppina] Universidade Federal de São Paulo, Brazil-
dc.description.affiliationSper, Fábia Lugli; Carvalho, Claudemir de] Faculdade de Pindamonhangaba, Brazil-
dc.description.affiliationCampos, Maria das Graças Ribeiro] Universidade de Coimbra, Portugal-
dc.description.affiliationBarreto, Lidia Maria Ruv Carelli] Universidade de Taubaté, Brazil-
dc.subject.researchareaFood Science & Technologyen
dc.subject.scieloareaFood Science & Technologyen
dc.identifier.scieloSCIELO:S1981-67232018000100438-
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