Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1666
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSantos, Anacleto Ranulfo dospt_BR
dc.contributor.authorMattos, Waldssimiler Teixeira dept_BR
dc.contributor.authorAlmeida, Ana Aparecida da Silvapt_BR
dc.contributor.authorMonteiro, Francisco Antoniopt_BR
dc.contributor.authorCorrêa, Beatriz Diaspt_BR
dc.contributor.authorGupta, Umesh C.pt_BR
dc.date.accessioned2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.available2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.issued2004-
dc.citation.volume61pt_BR
dc.citation.issue5pt_BR
dc.citation.spage496-
dc.citation.epage500-
dc.identifier.doi10.1590/S0103-90162004000500006pt_BR
dc.identifier.issn1678-992X-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1666-
dc.description.abstractAlfalfa cultivar Crioula (Medicago sativa cv. Crioula) is grown in South Brazil and only a few studies on the plants' boron requirement are available. A greenhouse experiment was carried out with alfalfa to measure boron acquisition, production and distribution in the plant; data on critical level and production potentials were recorded. Plants were grown in ground quartz added with 1 L of solution, with the following boron rates: 0, 0.0625, 0.125, 0.25, 0.50, 1.00, and 2.00 mg L-1. Plants were harvested at 46 days of growth. Forage dry mass was increased by boron supply and dry matter accumulation was considerably low in control. Boron concentration in the leaves was higher than in the stems or roots. Boron utilization from the external solution reached 90% at 0.0625 mg L-1 and sharply decreased with further increasing boron rates. Boron concentration and content in the leaves and in plant tops were at maximum when applied boron was between 1.5 and 1.6 mg L-1. Critical levels of boron in plant were 61 mg kg-1 in the leaves and 39 mg kg-1 in plant tops for this cultivar of alfalfa.en
dc.description.abstractO cultivar Crioula de alfafa (Medicago sativa cv. Crioula) é utilizado no Sul do Brasil e existem poucos estudos referentes a sua exigência em boro. Foi conduzido um experimento com alfafa cultivada no inverno, com o objetivo de avaliar a quantidade de boro absorvido pelas plantas, o efeito de doses de boro na produção de massa seca, a distribuição do boro nas plantas e obter informações relacionadas à diagnose de boro nessa forrageira. As doses de 0; 0,0625; 0,125; 0,25; 0,50; 1,00 e 2,00 mg L-1 foram aplicadas no substrato, colocando-se 1 L de solução nutritiva em cada recipiente. As plantas foram cortadas aos 46 dias após o transplante. A massa seca da forrageira foi influenciada pelas doses de boro e foi insignificante quando a solução nutritiva apresentava a mais baixa concentração de boro. A concentração de boro nas folhas foi mais elevada que nas hastes e nas raízes. A utilização de boro da solução atingiu 90% na dose de 0,0625 mg L-1 e decresceu acentuadamente com o incremento das doses de boro. A concentração e o conteúdo de boro nas folhas e na parte aérea da planta foram mais elevados quando o boro se encontrava na solução nutritiva entre 1,5 e 1,6 mg L-1. O nível crítico de boro foi de 61 mg kg-1 nas folhas e 39 mg kg-1 na planta para este cultivar de alfafa.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-12T16:25:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2004en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherSão Paulo - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofScientia Agricola-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherLucerneen
dc.subject.otherMedicago sativaen
dc.subject.otherplant nutritionen
dc.subject.othermicronutrienten
dc.subject.othercritical levelen
dc.subject.otherMedicago sativapt_BR
dc.subject.othernutrição de plantaspt_BR
dc.subject.othermicronutrientept_BR
dc.subject.othernível críticopt_BR
dc.titleBoron nutrition and yield of alfalfa cultivar crioula in relation to boron supplyen
dc.title.alternativeNutrição em boro e produção de alfafa cultivar crioula em função do suprimento de boro-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.contributor.orcidMATTOS, WALDSSIMILER TEIXEIRA DE https://orcid.org/0000-0003-2291-8771pt_BR
dc.contributor.researcheridMonteiro, Francisco/C-8193-2012pt_BR
dc.description.affiliation[Mattos, Waldssimiler Teixeira de] Instituto de Zootecnia, Brasil-
dc.description.affiliationAlmeida, Ana Aparecida da Silva] Universidade de Taubaté, Brasil-
dc.description.affiliationSantos, Anacleto Ranulfo dos] Universidade Federal da Bahia, Brazil-
dc.description.affiliationMonteiro, Francisco Antonio] USP, Brasil-
dc.description.affiliationGupta, Umesh C.] Agriculture and Agri-FoodCanada, Canada-
dc.subject.researchareaAgricultureen
dc.subject.scieloareaAgriculture, Multidisciplinaryen
dc.identifier.scieloSCIELO:S0103-90162004000500006-
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File SizeFormat 
S0103-90162004000500006.pdf112.6 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons