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dc.contributor.authorMiranda, Vicente Savonittipt_BR
dc.contributor.authorFarias, Paulo Roberto Silvapt_BR
dc.contributor.authorRoberto, Sérgio Rufopt_BR
dc.contributor.authorLacava, Pedro Magalhãespt_BR
dc.date.accessioned2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.available2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.issued2007-
dc.citation.volume64pt_BR
dc.citation.issue5pt_BR
dc.citation.spage482-
dc.citation.epage485-
dc.identifier.doi10.1590/S0103-90162007000500005pt_BR
dc.identifier.issn1678-992X-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1668-
dc.description.abstractThe Citrus Variegated Chlorosis and the Coffee Leaf Scorch are some of the many destructive diseases caused by Xylella fastidiosa, a gram-negative bacterium limited to the xylem of affected plants. As its genetic characterization is still not well established, different isolates of X. fastidiosa from citrus and coffee were evaluated through RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) technique to characterize and classify these isolates based on similarity coefficients. Sixteen isolates of X. fastidiosa were used on this trial, obtained from citrus, coffee and almond. The genetic polymorphism evaluation was performed using six arbitrary 10-base primer pairs. It was possible to establish a dendogram in which the isolates were classified into five groups (A, B, C, D and E). A prevalence of citrus isolates in groups A and D was observed. In groups B and C, there was a prevalence of coffee isolates meanwhile the group D consisted of the almond isolate, solely.en
dc.description.abstractA Clorose Variegada dos Citros e a Requeima das Folhas do Cafeeiro são algumas das várias doenças destrutivas causadas pela Xylella fastidiosa, que é uma bactéria gram-negativa e limitada ao xilema de plantas afetadas. Como a sua caracterização genética ainda não está determinada, diferentes isolados da X. fastidiosa de citros e café foram avaliados pela técnica RAPD (Polimorfismo do DNA Amplificado ao Acaso) para caracterizar e classificar estes isolados com base em coeficientes de similaridade. Foram utilizados 16 isolados de X. fastidiosa provenientes de citros, café e amêndoa. A avaliação do polimorfismo genético foi realizada utilizando seis iniciadores randômicos de 10 pares de base. Foi possível estabelecer um dendograma no qual os isolados foram classificados em cinco grupos (A, B, C, D e E). Nos grupos A e D existe uma forte predominância de isolados de citros. Nos grupos B e C há predominância de isolados de café enquanto no grupo E ficou apenas o isolado de amêndoa.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-12T16:25:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2007en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherSão Paulo - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofScientia Agricola-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherRAPDen
dc.subject.othergram-negative bacteriumen
dc.subject.othergenetic divergenceen
dc.subject.otherRAPDpt_BR
dc.subject.otherbactéria gram-negativapt_BR
dc.subject.otherdivergência genéticapt_BR
dc.titleGenetic characterization of Xylella fastidiosa isolated from citrus and coffee plantsen
dc.title.alternativeCaracterização genética de Xylella fastidiosa isolada de plantas de citros e café-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.contributor.researcheridRoberto, Sergio/K-5638-2013pt_BR
dc.description.affiliation[Roberto, Sérgio Rufo] Universidade Estadual de Londrina, Brazil-
dc.description.affiliationLacava, Pedro Magalhães] Universidade de Taubaté, Brazil-
dc.description.affiliationMiranda, Vicente Savonitti; Farias, Paulo Roberto Silva] Universidade Federal Rural da Amazônia, Brazil-
dc.subject.researchareaAgricultureen
dc.subject.scieloareaAgriculture, Multidisciplinaryen
dc.identifier.scieloSCIELO:S0103-90162007000500005-
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