Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1669
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMittelmann, Andréapt_BR
dc.contributor.authorMiranda Filho, José Branco dept_BR
dc.contributor.authorNass, Luciano Lourençopt_BR
dc.contributor.authorLima, Gustavo Júlio Melo Monteiro dept_BR
dc.contributor.authorHara-Klein, Claudetept_BR
dc.contributor.authorSilva, Ricardo Machado Dapt_BR
dc.date.accessioned2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.available2019-09-12T16:25:45Z-
dc.date.issued2011-
dc.citation.volume68pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage50-
dc.citation.epage56-
dc.identifier.doi10.1590/S0103-90162011000100008pt_BR
dc.identifier.issn1678-992X-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1669-
dc.description.abstractDevelopment of maize (Zea mays L.) cultivars with high grain protein and oil concentrations and an appropriate amino acid composition, without losses in grain yield, represents a challenge in breeding programs. The objective of this work was to study the nutritional quality of ten Brazilian maize populations evaluated in three environments. A randomized block design with six replications was used. Ear yield and the concentrations of protein, oil, serine, glutamic acid, alanine, leucine, tyrosine and phenylalanine were evaluated. Individual and combined analyses of variance were performed. Populations diverged for most of the traits. Environmental effects influenced variation for most of the traits, unlike genotype-environment interaction, allowing the selection on the average of environments. Positive association exists among protein and most of the amino acids, when considered on a dry matter basis and there is no association between nutritional quality and yield; therefore, the development of cultivars that are superior for both traits is expected to be feasible.en
dc.description.abstractO desenvolvimento de variedades de milho (Zea mays L.) com maiores teores de proteína e óleo nos grãos e um balanço adequado de aminoácidos, sem prejuízo do rendimento de grãos, representa um desafio para o melhoramento. Estudou-se a qualidade nutricional em dez populações brasileiras de milho. As populações foram avaliadas em três ambientes. Os experimentos foram realizados em delineamento de blocos casualizados com seis repetições. Foram avaliados o rendimento de espigas e as concentrações de proteína, óleo, serina, ácido glutâmico, alanina, leucina, tirosina e fenilalanina. Análises de variância por experimento e conjunta foram realizadas. Há variação entre populações para a maioria dos caracteres estudados. Há efeito de ambiente para a maioria dos caracteres, mas não da interação genótipo-ambiente, permitindo a seleção para a média dos ambientes. Existe uma associação positiva entre o teor de proteína e o da maioria dos aminoácidos quando considerados com base na matéria seca e não há associação entre a qualidade nutricional e o rendimento. Portanto, é possível o desenvolvimento de cultivares superiores para ambos os caracteres.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-12T16:25:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2011en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherSão Paulo - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofScientia Agricola-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherplant breedingen
dc.subject.othernutritional qualityen
dc.subject.otherproteinen
dc.subject.otheramino acidsen
dc.subject.othermelhoramentopt_BR
dc.subject.otherqualidade nutricionalpt_BR
dc.subject.otherproteínapt_BR
dc.subject.otheraminoácidospt_BR
dc.titleQuantitative variation for grain quality in Brazilian maize populationsen
dc.title.alternativeVariação quantitativa para qualidade de grãos em populações brasileiras de milho-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.affiliation[Miranda Filho, José Branco de] Universidade de São Paulo, Brazil-
dc.description.affiliationNass, Luciano Lourenço] Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, Brazil-
dc.description.affiliationMittelmann, Andréa] Embrapa Gado de Leite, Brazil-
dc.description.affiliationLima, Gustavo Júlio Melo Monteiro de; Hara-Klein, Claudete] Embrapa Suínos e Aves, Brazil-
dc.description.affiliationSilva, Ricardo Machado da] Universidade de Taubaté, Brazil-
dc.subject.researchareaAgricultureen
dc.subject.scieloareaAgriculture, Multidisciplinaryen
dc.identifier.scieloSCIELO:S0103-90162011000100008-
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File SizeFormat 
SCIELO S0103-90162011000100008.pdf195.39 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons