Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1718
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAlves, Mariana Gardinpt_BR
dc.contributor.authorUeno, Marikopt_BR
dc.date.accessioned2019-09-12T16:25:50Z-
dc.date.available2019-09-12T16:25:50Z-
dc.date.issued2010-
dc.citation.volume23pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage573-
dc.citation.epage580-
dc.identifier.doi10.1590/S1415-52732010000400008pt_BR
dc.identifier.issn1678-9865-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1718-
dc.description.abstractOBJECTIVE: This work aimed to assess the temperature and sanitary quality of the foods available on the buffet table of self-service restaurants located in the city of Taubaté (SP), in order to discuss food safety. METHODS: Four samples, two of cold dishes and two of hot dishes, were collected from each of 16 restaurants. The temperature of the foods on the buffet table was measured before the sample was taken. The following parameters were investigated for each sample: aerobic mesophilic bacteria count, determination of coliforms at 35ºC and 45ºC, coagulase-positive Staphylococcus count and presence of Salmonella. RESULTS: The temperature of 56 (87.5%) foods was inadequate: cold dishes were kept above 10ºC and hot dishes were kept below 60ºC. Aerobic mesophilic bacteria counts above 10(6) CFU/g were detected in 11% of the samples, coliforms at 35ºC in 76.6% and coliforms at 45ºC in 43.7%. Two foods, one cold and one hot, both from the same restaurant, had a coagulase-positive Staphylococcus count above 10(4) CFU/g. Salmonella was not found in any of the samples. CONCLUSION: Keeping the foods available on buffet tables under incorrect temperatures and a high count of microorganisms that indicate poor sanitary quality of the food can compromise safety and jeopardize the customer's health. The instruments used in this study proved to be important tools for assessing food safety.en
dc.description.abstractOBJETIVO: Esse trabalho teve por objetivo avaliar a temperatura e a qualidade sanitária de alimentos servidos nos balcões de distribuição em restaurantes self-service no município de Taubaté (SP), com vistas à discussão da segurança alimentar. MÉTODOS: Foram coletadas quatro amostras, sendo dois alimentos quentes e dois alimentos frios de 16 restaurantes; antes da coleta mediu-se a temperatura dos alimentos expostos nos balcões de distribuição. As amostras foram analisadas quanto aos seguintes parâmetros: contagem de bactérias aeróbias mesófilas, determinação de coliformes a 35ºC e a 45ºC, contagem de Staphylococcus coagulase positiva e detecção de Salmonella. RESULTADOS: Cinquenta e seis (87,5%) alimentos estavam em temperaturas inadequadas, alimentos frios expostos em temperaturas acima de 10ºC e alimentos quentes abaixo de 60ºC. Bactérias aeróbias mesófilas em contagem acima de 10(6) UFC/g foram detectadas em 11% das amostras e coliformes a 35ºC e coliformes a 45ºC foram detectadas em 76,6% e 43,7% das amostras, respectivamente. Dois alimentos, sendo um frio e um quente, provenientes de um mesmo restaurante, apresentaram contagem de Staphylococcus coagulase positivo acima de 10(4) UFC/g. Todas as amostras apresentaram ausência de Salmonella. CONCLUSÃO: A manutenção dos alimentos servidos, nos balcões de distribuição, em temperaturas abusivas e a presença de microrganismos indicadores de qualidade sanitária em número elevado comprometem a segurança e podem colocar em risco a saúde dos consumidores, em restaurantes self-service. Os instrumentos utilizados demonstraram-se como ferramentas importantes de avaliação da segurança das refeições servidas.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-12T16:25:50Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2010en
dc.languagePortuguêspt_BR
dc.publisherPontifícia Universidade Católica de Campinas-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofRevista de Nutrição-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherFood inspectionen
dc.subject.otherFood qualityen
dc.subject.otherRestaurantsen
dc.subject.otherFood safetyen
dc.subject.otherInspeção de alimentospt_BR
dc.subject.otherQualidade de alimentospt_BR
dc.subject.otherRestaurantespt_BR
dc.subject.otherSegurança alimentarpt_BR
dc.titleRestaurantes self-service: segurança e qualidade sanitária dos alimentos servidosen
dc.title.alternativeSelf-service restaurants: food safety and sanitary quality-
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.affiliation[Alves, Mariana Gardin; Ueno, Mariko] Universidade de Taubaté, Brazil-
dc.subject.researchareaNutrition & Dieteticsen
dc.subject.scieloareaNutrition & Dieteticsen
dc.identifier.scieloSCIELO:S1415-52732010000400008-
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File SizeFormat 
S1415-52732010000400008.pdf696.19 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons