Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1735
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBarros, Samara de Paivapt_BR
dc.contributor.authorCobo, Valter Josépt_BR
dc.contributor.authorFransozo, Adilsonpt_BR
dc.date.accessioned2019-09-12T16:25:52Z-
dc.date.available2019-09-12T16:25:52Z-
dc.date.issued2008-
dc.citation.volume51pt_BR
dc.citation.issue2pt_BR
dc.citation.spage413-
dc.citation.epage417-
dc.identifier.doi10.1590/S1516-89132008000200023pt_BR
dc.identifier.issn1678-4324-
dc.identifier.urihttp://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1735-
dc.description.abstractThe main goal of this study was the identification of the items of the diet of the L. spinosa, based on the stomach contents analysis. The crabs were obtained from Ubatuba region north-eastern shore of São Paulo State. In the laboratory, all the individuals were dissected, the stomach was retreated and fixed in 10% formaline. The alimentary items were identified under stereomicroscope and analysed by the method of Frequency of Occurrence. A total of 194 stomachs was analysed and nine alimentary items were obtained. Unindentified material was found in 98% of analysed stomach and poriferan were present in less then 1% of stomachs. These results pointed a diversified diet explored by this crab, as well as the employment of some different methods for food intake. This suggested that these crabs could occupy different position in the trophic chain.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho é identificar os itens alimentares que compõem a dieta de L. spinosa, por meio da análise do conteúdo estomacal. Os caranguejos foram coletados no litoral norte paulista (23º25’S-45º00’W). No laboratório, todos indivíduos foram dissecados, os estômagos foram retirados e fixados em formol 10%. Os itens alimentares foram identificados sob estereomicroscópio, sendo que para a análise foi utilizado o método Freqüência de Ocorrência. Foram analisados 194 estômagos, nos quais foram encontrados nove itens alimentares. A maior freqüência foi para material não identificado, ocorrendo em 98% dos estômagos analisados e Porifera foi o item com a menor freqüência, ocorrendo em menos de 1% dos estômagos. Com base nos resultados obtidos, sugere-se que o caranguejo L. spinosa apresenta uma dieta diversificada, sugerindo a utilização de diferentes métodos para a obtenção de alimento e por conseqüência podendo ocupar vários níveis na cadeia trófica.pt_BR
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2019-09-12T16:25:52Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2008en
dc.languageInglêspt_BR
dc.publisherInstituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar-
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.ispartofBrazilian Archives of Biology and Technology-
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0*
dc.sourceScielopt_BR
dc.subject.otherStomach contentsen
dc.subject.otheralimentary itensen
dc.subject.otherspider craben
dc.titleFeeding habits of the spider crab Libinia spinosa H. Milne Edwards, 1834 (Decapoda, Brachyura) in Ubatuba bay, São Paulo, Brazilen
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
dc.description.affiliation[Barros, Samara de Paiva; Cobo, Valter José; Fransozo, Adilson] Núcleo de Estudos em Biologia; Ecologia e Cultivo de Crustáceos-
dc.description.affiliationFransozo, Adilson] Universidade Estadual Paulista, Brazil-
dc.description.affiliationBarros, Samara de Paiva; Cobo, Valter José] Universidade de Taubaté, Brasil-
dc.subject.researchareaLife Sciences & Biomedicine - Other Topicsen
dc.subject.scieloareaBiologyen
dc.identifier.scieloSCIELO:S1516-89132008000200023-
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File SizeFormat 
S1516-89132008000200023.pdf118.02 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons