Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1533
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Nascimento, Luiz F.C. | pt_BR |
dc.contributor.author | Botura Jr., Galdenoro | pt_BR |
dc.contributor.author | Mota, Rogério P. | pt_BR |
dc.date.accessioned | 2019-09-11T20:58:40Z | - |
dc.date.available | 2019-09-11T20:58:40Z | - |
dc.date.issued | 2003 | - |
dc.citation.volume | 45 | pt_BR |
dc.citation.issue | 2 | pt_BR |
dc.citation.spage | 65 | - |
dc.citation.epage | 67 | - |
dc.identifier.doi | 10.1590/S0036-46652003000200002 | pt_BR |
dc.identifier.issn | 1678-9946 | - |
dc.identifier.uri | http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1533 | - |
dc.description.abstract | E. coli was submitted to a 5G electromagnetic field generated by a alternate 60 Hz voltage source. The differences on growth and glucose consume in control and exposed groups were evaluated using the non-parametric Mann-Whitney U-test. There was a significant difference in glucose consume and growth in E. coli after 8 hours of exposition to electromagnetic field. It can be concluded that electromagnetic field had a positive effect in consume of glucose and growth of E. coli. The cause of these results can be explained by an increasing of glucose entrance through membrane due to the stimulated transport system via Facility Diffusion or cyclotron resonance. The growth can be caused by shortening of lag phase and excitement of log phase. | en |
dc.description.abstract | E. coli,em caldo glicosado,foi submetida a campo eletromagnético de intensidade 5G, gerado por fonte de tensão alternada de 60 Hz . Os crescimento e consumo de glicose foram avaliados através do teste não-paramétrico de Mann-Whitney para comparação de dois grupos. Após 8 h de exposição encontraram-se menor valor da glicose residual e maior turbidez nos tubos expostos ao campo evidenciando efeito positivo deste. A causa deste efeito no consumo da glicose pode ser pela estimulação de sistema de transporte de glicose, como a Difusão Facilitada ou por um tipo de fenômeno chamado ressonância ciclotrônica. O aumento do crescimento pode ser pelo encurtamento da lag phase e estimulação da log phase. | pt_BR |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2019-09-11T20:58:40Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2003 | en |
dc.language | Inglês | pt_BR |
dc.publisher | Instituto de Medicina Tropical | - |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo | - |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | * |
dc.source | Scielo | pt_BR |
dc.subject.other | Electromagnetic field | en |
dc.subject.other | Glucose consume | en |
dc.subject.other | E. coli growth | en |
dc.subject.other | Log phase | en |
dc.subject.other | Special resonance | en |
dc.title | Glucose consume and growth of E. coli under electromagnetic field | en |
dc.title.alternative | Consumo de glicose e crescimento de E. coli submetida a campo eletromagnético | - |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.contributor.orcid | Botura Junior, Galdenoro https://orcid.org/0000-0002-5680-6017 | pt_BR |
dc.contributor.researcherid | Botura Junior, Galdenoro/K-1449-2015 | pt_BR |
dc.description.affiliation | [Nascimento, Luiz F.C.] Universidade de São Paulo, Brazil | - |
dc.description.affiliation | Botura Jr., Galdenoro] Universidade Estadual Paulista, Brazil | - |
dc.description.affiliation | Nascimento, Luiz F.C.] Universidade de Taubaté, Brasil | - |
dc.description.affiliation | Mota, Rogério P.] Universidade Estadual Paulista, Brazil | - |
dc.subject.researcharea | Tropical Medicine | en |
dc.subject.scieloarea | Tropical Medicine | en |
dc.identifier.scielo | SCIELO:S0036-46652003000200002 | - |
Appears in Collections: | Artigos de Periódicos |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
This item is licensed under a Creative Commons License