Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1455
metadata.dc.type: Artigo de Periódico
Title: Phytochemical analysis and botanical origin of Apis mellifera bee pollen from the municipality of Canavieiras, Bahia State, Brazil
Other Titles: Análise fitoquímica e origem botânica de uma amostra de pólen apícola do município de Canavieiras, Estado da Bahia, Brasil
Authors: Negri, Giuseppina
Barreto, Lidia Maria Ruv Carelli
Sper, Fábia Lugli
Carvalho, Claudemir de
Campos, Maria Das Graças Ribeiro
Abstract: Abstract An Apis mellifera bee pollen sample from Bahia state in Brazil was studied to evaluate its botanical origin and phytochemical composition. The bee pollen sample was collected in the municipality of Canavieiras, in an area with a very high predominance of Cocos nucifera L (Aracaceae), which was identified as the major taxon (99%), thus being the possible botanical origin of this pollen. The main constituents found in the non-polar extract analysed by GC-EI-MS were saturated fatty acids and long chain esters, together with phytosterols such as ergosta-5,24(28)-dien-3-ol, campesterol and sitosterol, detected in smaller quantities. Flavonoid glycosides, as well as hydroxycinnamic acid amide derivatives were detected in the polar extract analysed by HPLC-ESI-MS/MS. The presence of flavonoid glycosides, hydroxycinnamic acid amide derivatives, fatty acids and phytosterols have been reported in many bee pollen taxa. To the best of the authors’ knowledge, this is the first study of the chemical composition of bee pollen from C. nucifera , which is cultivated for its coconut fruit.
Resumo Uma amostra de pólen apícola de abelhas Apis mellifera , coletada no Estado da Bahia, foi estudada com o objetivo de identificar a sua origem botânica e a sua composição química. A amostra de pólen apícola foi coletada no município de Canavieiras, em uma área onde ocorre a predominância de Cocos nucifera L (Aracaceae), a qual foi identificada como o maior táxon (99%) desta amostra, podendo ser considerada a origem botânica deste pólen. Os principais constituintes encontrados no extrato não polar, que foi analisado por CG-EM, foram ácidos graxos saturados e ésteres de cadeia longa, além de esteroides, tais como ergosta-5,24(28)-dieno-3-ol, campesterol e sitosterol, os quais foram detectados em menor quantidade. Flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico foram encontrados no extrato polar, que foi analisado por HPLC-ESI-MS/MS. A presença de flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico, ácidos graxos e esteroides foi reportada em muitas amostras de pólen, por vários autores. Este é o primeiro estudo que avalia a composição química de uma amostra de pólen originada de Cocos nucifera L, uma planta que é cultivada para a produção do coco.
metadata.dc.language: Inglês
Publisher: Instituto de Tecnologia de Alimentos - ITAL
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
metadata.dc.rights.uri: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
metadata.dc.identifier.doi: 10.1590/1981-6723.17616
URI: http://repositorio.unitau.br/jspui/handle/20.500.11874/1455
Issue Date: 2018
Appears in Collections:Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File SizeFormat 
S1981-67232018000100438.pdf1.44 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons